Fogszabályozás

Fogszabályozás

Keveseknek adatik meg, hogy szabályos fogív, tökéletes fogsort tudhassanak a magukénak. Már gyermekkorban szükséges lehet korrigálni a fogazatot, amikor a fogváltás elkezdődik. A torlódott fogakat nehezebb tisztítani, könnyebben szuvasodnak és kevésbé esztétikusak. Deformitásokat okozhat önmagában az is, hogy az újonnan előbújó csontfogak a tejfogaknál több helyet követelnek maguknak, illetve fontos tényező az ujjszopás, egyéb rossz szokások.
Ha már nem elegendő ezeknek a szokásoknak a kizárása, akkor szabályozásra van szükség. Minél előbb elkezdjük a kezelést, annál jobbak az esélyek – egy fiatal szervezet jobban reagál, könnyebben alkalmazkodik. Vegyes fogazat esetében kivehető készüléket ajánlunk a kis pácienseknek, melyet hordhatnak éjszakára, vagy napközben is attól függően, hogy milyen mértékű korrekcióra van szükség. Ennek a kivehető eszköznek egy másik változatát, az átlátszó sínes láthatatlan fogszabályzót használjuk kamasz-, illetve felnőtt korban. Ekkor már egységes a fogazat, viszont kisebb igazításra szorul.
Amikor a gyermek fogváltása lezajlott, már felhelyezhető a fix, rögzített fogszabályozó készülék is. Ez ma már nem csak a megszokott fémes formában kapható, hanem lehet porcelán is, ami esztétikusabb. Választható külső rögzítéssel, de már sokkal modernebb, láthatatlan, belső rögzítésű készülék is kérhető. Ezeket az eszközöket rendszeresen ellenőrizni kell, hogy a szükséges beállításokat a fogorvos elvégezhesse.
Az önligírozó fogszabályozó készülék kevesebb kontrollt igényel. A hagyományosnál kisebb erővel, ám mégis hatékonyabban mozgatja a fogat a helyes pozícióba. A kezelés ideje rövidebb, az önligírozó készülék viselése pedig kényelmes, esztétikus.

A fogszabályozás ideje egyénenként eltérő, hiszen nincs két egyforma fogsor, de elmondhatjuk, hogy általánosságban 12-24 hónap alatt mindenki szert tehet egy irigylésre méltó mosolyra.
Mely nemcsak az öröklésnek köszönhető, hanem a különféle rossz szokásoknak, a nem megfelelő időben elkezdett fogszabályozásnak. Ma már a fogszabályozás felnőttkorban is sikerrel alkalmazható. A fogszabályozás egyre inkább elterjedt a felnőttek körében köszönhetően a különböző porcelán bracketeknek, melyek szinte már láthatatlanná teszik a készülék viselését. Nagyon fontos azonban, hogy a fogszabályozás nem elsősorban esztétikai vagy szépészeti beavatkozás. Az alapvető cél ugyanis a hatékony rágás, megfelelő hangképzés kialakítása, helyreállítása. Mivel a szabálytalan fogazat nemcsak a rágást, beszédet, de az arckifejezést is befolyásolhatja, sőt idő előtti fogvesztéshez is vezethet.

Természetesen a végeredménynél nem elhanyagolható a szép mosoly

Ma már különféle kivehető és rögzített készülékek tárháza áll rendelkezésünkre, amiből egyénre szabottan választhatunk, és kezdhetjük meg a fogszabályozást. Minden fogszabályzó készüléknél, különösen a rögzített készülékek esetén, fontos a rendszeres ellenőrzés, állítás (általában 4-5 hetente). Ugyanis így fejtik ki folyamatosan a készülékek hatásukat.

Konzultáció (tanulmányi lenyomat, kezelési terv készítése) 5.000.-
OP felvétel: 4.000.-
Rögzített készülék/állcsont (fém): 140.000.-
Rögzített készülék/állcsont (esztétikus): 180.000.-
Rögzített készülék/állcsont (önligírozó fém): 190.000.-
Rögzített készülék/állcsont (önligírozó esztétikus): 220.000.-
Aktiválás (rögzített készülék): 5.000 - 10.000.-
Rögzített készülék kiegészítők (Hyrax, transpalatinal ív, goshgarian, lingual ív): 25.000 - 45.000.-
Rögzített készülék eltávolítása/állcsont: 10.000.-
Retenciós lemez/állcsont: 20.000 - 25.000.-
Fix retainer/állcsont: 10.000.-
Kivehető lemezek (típustól függően): 30.000 - 60.000.-
Kivehető készülék aktiválása: 10.000.-
Trainer 30.000 - 40.000.-